سویا دارای دسته ای از ترکیبات شیمیایی به نام استروژن گیاهی که دوایزوفلاوون مهم نظیر جنیستین و دائیدزئین بوده که از استروژنی که به طور طبیعی در بدن زن تولید می شود ضعیف تر است و به نظر می رسد که از طریق مختلف آثار منفی استروژن طبیعی جلوگیری می کند. جنیستین به عنوان یک آنتی استروژن عمل کرده و از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کند و نیز از فعالیت آنزیم های لازم برای رشد سلول های سرطانی ممانعت می نماید و در مواقعی که تولید استروژن طبیعی کاهش یابد کمبود آن را جبران می کند. طبق تحقیقات جدیدی که در نشریه متابولیسم و درون ریزشناسی بالینی منتشر شده، سویا با برخی از تأثیرات مضری که بیسفنول آ به ما میرساند مبارزه میکند. محققان برای این تحقیق با گروه سلامت عمومی هاروارد تی اچ چان، ۲۳۹ زن را مورد آزمایش قرار دادند که حداقل یک بار عمل آی وی اف را انجام داده بودند و میزان باروریشان را هم زمانی که در برنامه غذاییشان سویا مصرف میکردند و هم زمانی که در معرض بیسفنول آ بودند، مورد بررسی قرار دادند ) Jorge E Chavarro, 2010 .) محققان متوجه شدند زنانی که سویا مصرف نمیکردند میزان بالای بیسفنول آ در بدنشان باعث پایین آمدن شانس زنده ماندن جنین در عمل آی وی اف میشد. در صورتیکه در زنانی که به صورت منظم سویا مصرف میکردند میزان بیسفنول آ نمیتوانست تأثیر منفی در آی وی اف داشته باشد. اگرچه این نخستین تحقیقاتی بود که ارتباط بین بیسفنول آ و سویا را در بدن انسانها بررسی میکرد، در تحقیقات قدیمیتر روی حیوانات، جورج ای چاوارو نویسنده این تحقیق و متخصص تغذیه و امراض مسری در انجمن هاروارد تی اچ چان اشاره بر این دارد که سویا با ممانعت از اضافه کردن گروههای متیل به DNA شما بواسطه بیسفنول آ برایتان مثمرثمر است. به عبارت دیگر بیسفنول آ روی ژنهای اصلی تأثیر گذاشته و باعث ناباروری میشود و سویا مادهای است که جلوی این فعالیت BPA میگیرد. چاوارو به زنانی که میخواهند باردار شوند توصیه میکند بیشتر سویا بخورند. او میگوید حتی اگرکمی مصرف سویا را بیشتر کنند از مزایای این ماده مغذی بهرهمند خواهند شد ) Jorge E Chavarro T. L., 2008 .) در نتایج مطالعات در مرکز سلامت زنان شانگهای آشکار شد زنانی که در دوران نوجوانی و اوایل بزرگسالی بیشتر سویا میخوردند ریسک سرطان سینه مربوط به یائسگی در آنها نسبت به زنانی که کمتر سویا میخوردند، ۶۰ درصد کاهش پیدا کرده بود و در تحقیق روی ۲۷۵ زن اهل کالیفرنیا مشخص شد زنانی که فقط یک بار در هفته پروتئین سویا میخوردند احتمال ابتلا به سرطان تخمدان در آنها کاهش پیدا میکرد و اما محققان بخش پزشکی دانشگاه استنفورد گفتهاند که برخی استروژنهای گیاهی درحقیقت مانع چسبیده شدن استروژن به سلولها و رشد سلولهای سرطان سینه میشوند. درضمن ایزوفلاونها همیشه با کاهش ریسک بیماریهای قلبی، پوکی استخوان و زوال عقل در سنین بالا ارتباط داده میشوند. همچنین در تحقیقات مطالعات زیست شیمی نشان داده شده که ایزوفلاون موجود در سویا تکثیر سلولهای چربی را کاهش داده و یک روش جدید برای مبارزه با چاقی محسوب میشود. Deirdre K Tobias, C. Z.-E. (2012). Prepregnancy adherence to dietary patterns and lower risk of gestational diabetes mellitus. The American journal of clinical nutrition, 289-295. Jorge E Chavarro, T. L. (2008). Soy food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic. Human Reproduction, 2584-2590. Jorge E Chavarro, T. L. (2010). Body mass index in relation to semen quality, sperm DNA integrity, and serum reproductive hormone levels among men attending an infertility clinic. Fertility and sterility, 2222-2231.