ويتامين ها نقش حياتي براي سلامت انسان داشته و وجود آنها در بدن براي ادامه بقا لازم و ضروري است.
ويتامين ها به دو گروه تقسيم ميشوند؛ برخي محلول در آب و برخي محلول در چربي هستند.


ویتامین A

محصولات مرتبط : پودر هایپر ماسل - پودر کاهش وزن 


ويتامين A از نوع ويتامين هاي محلول در چربي است. ويتامين هاي A يا رتينول براي بهبود بينايي افراد در نور
کم مثل شب و حفظ سلامتي سطح چشم، دفاع از بدن و سلامتي پوست است.
بر اثر کمبود اين ويتامين فرد دچار ضخامت و خشک شدن قرنيه چشم ميشود که به اين بيماري
گزروفتالمي (xerophthalmia) ميگويند. اگر کمبود خيلي شديد شود فرد نابينا خواهد شد؛ ولي کمبود
آن فرد را دچار شب کوري ميکند.
ويتامين A نقشي حياتي در فعاليت سالم قلب و عروق بدن داشته و در تنظيم سالم فشار خون لازم است.
ويتامين A در زخم هاي پوست، جوش ها و ساير عوارض پوستي چون دارويي، اثري درماني داشته و کمبود
آن موجب دير درمان شدن زخم ميشود.
ويتامين A براي فعاليت مويرگ ها و حفظ جدار آنها لازم بوده و در عوارض قلبي عروقي يا خونريزي هاي
مغزي کمبود اين ويتامين ديده ميشود.
ويتامين A در عوارض و صداهاي گوش در دوران سالمندي موجب درمان و رفع آن عوارض شده و مصرف
آن از به وجود آمدن اين عوارض و صداهاي مختلف در گوش جلوگيري مينمايد.
ويتامين A در جلوگيري از پيري زودرس و نگهداري سلول هاي بدن و شادابي آنها تأثير شايسته اي دارد و
امروز در درمان هاي ژرونتولژي و جلوگيري از نابودي و مرگ اعضاي بدن از ويتامين A استفاده درماني
ميشود.
ويتامين A در بيماري هاي دستگاه تنفسي و سلول هاي مخاطي آن نقش درماني داشته و کمبود آن موجب
عوارض و آتروفي بافت هاي مخاطي بيني ميگردد.
ويتامين A در دوران بيماري ها و عفونت هاي مختلف در بدن مقاومت بدن را زياد و عوامل ضد بيماري و
ميکروب را تقويت مينمايد و موجب رفع بيماري شده و به سلامت بدن کمک مينمايد.
ويتامين A در رشد و نمو تأثير دارد و براي کودکان جزو ضروريات حياتي ميباشد که رشد و نمو آن به نحو
شايسته اي انجام پذيرد و موجب فعاليت و نشاط آنان ميگردد.
ويتامين A در زگيل يا دانه هاي پوستي موجب درمان شدن بوده و به نظر ميرسد کمبود اين ويتامين موجب
بروز اين دانه ها و يا زگيل ميشود.


ویتامین C  

محصولات مرتبط : پودر عصاره مالت - پودر کاهش وزن


ويتامين C يا ال-آسکوربات ريز مغذي حياتي براي گونه هاي پيشرفته پستانداران انسان، ميمون ها و مانند
اينها(، شمار اندکي از گونه هاي ديگر پستانداران ) به ويژه خوکچه هندي و خفاش ها (، تعدادي از گونه هاي
پرندگان و برخي ماهي هاست. تقريباً بجز موارد که در بالا ذکر شد بقيه جانداران اين ويتامين را در بدن خود
ميسازند.
در سده نوزدهم و در جريان مبتلا شدن بسياري از دريانوردان به بيماري اسکروي اين دريانوردان چاره کار
را در مصرف مرکبات ديدند و بالاخره در سال ۱۹۲۸ اين ويتامين در ميوه پرتقال کشف شد و اسيد اسکوربيک
نام گرفت. اين ويتامين که از ويتامين هاي محلول در آب است، در برابر حرارت و مواد قليايي از بين ميرود.
اين ويتامين در واکنش هاي شيميايي بدن يک حمل کننده الکترون است و از مهمترين آنتي اکسيدان ها است.
ويتامين c جامدي سفيد رنگ و محلول در آب و غير سمي است که مصرف آن سامانه ايمني بدن را افزايش
اسيد « ميدهد. داراي استر حلقوي است و در محيط آبي آبکافت ميشود و اسيد ميسازد؛ به همين دليل به ان آسکوربيک
ميگويند. » 


فوايد ويتامين C
ويتامين C آنتي اکسيدان است، يعني در جريان خون قرار گرفته و اثر شيميايي موادي که به بافت هاي بدن
آسيب ميرسانند را خنثي ميکند. اين ويتامين موجب محافظت پوست در مقابل آثار مخرب اشعه ماوراي
بنفش نور خورشيد ميشود. همچنين اين ويتامين به افزايش قدرت ايمني بدن استحکام لثه ها و دندان ها کمک
ميکند. اين ويتامين همچنين باعث ساخت کلاژن قويترين بخش بافت پيوندي که تمام اعضاي بدن را در
کنار هم نگه ميدارد شده و در پيشگيري از بالارفتن کلسترول خون و ايجاد لخته هاي خوني در رگ مؤثر
است.
اشاره شده است که اين ويتامين برخلاف تفکر همگان کمکي در پيشگيري از بروز سرماخوردگي نميکند و
فقط طول دوره بيماري را کوتاه و به تخفيف عوارض آن کمک ميکند. همچنين مصرف اين ويتامين باعث
جذب بهتر آهن در بدن ميشود و به افرادي که دچار کم خوني هستند توصيه ميگردد.
ويتامين C به عقيده برخي کارشناسان احتمال بروز سکته مغزي در افراد غير سيگاري را تا ۳۰ ٪ و در افراد
سيگاري تا ۷۰ ٪ کاهش ميدهد. به اعتقاد اين محققان آنتي اکسيدان هايي مانند ويتامين C احتمالاً سلول ها را
از فشار اکسيدي که در سکته مغزي مؤثر هستند، حفظ ميکند. البته به گفته دانشمندان ويتامين ث که از طريق
مصرف طبيعي کسب شود، اثرش بسيار بيشتر است. همچنين در تحقيق ديگري دانشمندان مصرف اين ويتامين
را در تراکم استخواني افراد مؤثر دانستهاند.
در پژوهشي ديگر نيز گفته شدهاست که تزريق مقدار زيادي ويتامين C به افرادي که دچار سرطان هستند
باعث ميشود که رشد سرطان در آنها را متوقف کند. اين ويتامين ميتواند زنجيرهاي مخرب در درون سلول
بيمار بوجود آورد. گفته شده که تزريق اين ويتامين به موشهايي که دچار تومور بودند، اندازه تومورهاي آنان
را به نصف کاهش داده است.
اين ويتامين از اکسيد شدن سلول هاي چرب حاضر در غشاء سلولي توسط عوامل اکسيد کننده جلوگيري
ميکند؛ با تداوم اکسيد شدن سلول هاي چرب و ايجاد تغييراتي در سلول و ماده ژنتيکي سلول باعث بروز
برخي سرطانها ميشود. محققان مصرف اين ويتامين را به کساني که از بيماريهاي قلبي رنج ميبرند نيز
توصيه کردهاند. زيرا ويتامين C باعث تصلب شريان شده و کمبود آن در بيماران قلبي همراه با خشکي و
سفتي رگ ها ميشود و باعث بوجود آمدن درد در اين افراد ميگردد.


ویتامین D

محصولات مرتبط : پودر متا پروتئین 


ويتامين D را که کلسيفرول مي نامند، يکي از ويتامين هاي لازم براي بدن و از ويتامين هاي محلول در چربي
است، که به رشد و استحکام استخوان ها از طريق کنترل تعادل کلسيم و فسفر کمک ميکند. اين ويتامين با
ايجاد افزايش جذب فسفر و کلسيم از روده ها و کاهش دفع از کليه به متابوليسم استخوانها کمک ميکند و
همچنين از طريق ترجمه ژن هاي هسته سلول به رشد سلول کمک ميکند.
منبع اصلي دريافت اين ويتامين بجز منابع گياهي مثل غلات و حيواني مثل ماهي ساردين و شير، تخم مرغ
ونور آفتاب است. بطوري که ۱۰ تا ۲۰ دقيقه ماندن در زير نور آفتاب، نياز روزانه بدن انسان به اين ويتامين
را تأمين ميکند. کمبود اين ويتامين همچنين باعث پوکي استخوان در کهنسالي ميگردد. دريافت ويتامين D
و کلسيم باعث افزايش قدرت و هماهنگي عضلات در افراد کهنسال ميشود. همچنين ويتامين دي باعث
پيشگيري از بروز بيماري هايي مانند راشيتيسم در کودکان، استئومالاسي در بزرگسالان و پوکي استخوان در
کهنسالي ميشود. همچنين اين ويتامين به رشد و استحکام استخوان ها و رشد سلولها کمک زيادي ميکند.


ویتامین K

پودر هایپر ماسل - پودر گاهش وزن 


ويتامين K يک گروه از ساختار مشابه، محلول در چربي ويتامين هايي است که بدن انسان براي اصلاح
پروتئين هاي خاصي که براي انعقاد خون است و همچنين در استخوان و ديگر بافت ها به آن احتياج دارد.
تعديل پروتئين ها اجازه ميدهد که آنها را به يون کلسيم اتصال دهيم. ويتامين k شامل ۲ پروتئين طبيعي k1
و k2 است.
ويتامين k2 به نوبه خود شامل تعدادي از انواع مواد شيميايي مرتبط با طول هاي مختلف از زنجيره هاي جانبي
کربن که از اتم گروه ايزوپرونيد ساخته شده است. ويتامين k1 همچنين به عنوان فيتومنادين و يا فيلوکين و
يا فيتونادين شناخته شده است که توسط گياهان ساخته ميشود و بيشترين مقدار آن در سبزيجات برگ سبز
يافت ميشود زيرا بطور مستقيم در فتوسنتز نقش دارند. اين ممکن است که فرم گياه با ويتامين K باشد.
اين ويتامين بعنوان يک ويتامين فعال در حيوانات است و از وظايف کلاسيک ويتامين K شامل فعاليت در
فرايند توليد پروتئين در لخته شدن خون است. همچنين ممکن است حيوانات آن را تبديل کنند به ويتامين
k2. ويتامين K2 بعنوان ذخيره ساز اصلي در حيوانات است که داراي چندين زير گروه در طول زنجيرههاي
متفاوت از ايزوپرونيد است.
در سال ۱۹۳۵ ميلادي دانشمندي دانمارکي بنام هنريک دام متوجه وجود مادهاي در بدن مرغ شد که باعث
ويتامين « انعقاد خون ميشد. وي اين ماده را K نام گذاري کرد. تاکنون دو نوع از اين ويتامين شناخته شده اند »
که K1 و K2 نام دارند و تفاوت اندکي در ساختار مولکولي با يکديگر دارند. ويتامين K مانند ويتامين D محلول در چربي است و بدن براي جذب آن نياز به صفرا دارد. اين ويتامين در برابر حرارت پايدار است اما
در مقابل نور آفتاب و يخ زدگي از بين ميرود. هر چه هوا گرمتر شود نياز بدن به اين ويتامين بيشتر ميشود.
مهمترين فايده اين ويتامين جلوگيري از خونريزي است. ويتامين K در کنترل و درمان خونريزي ناشي از
بيماريهاي کبد ٬ زردي و زخم معده سودمند است و همچنين خونريزي هاي ناشي از استفاده طولاني مدت
از آسپرين ها و آنتي بيوتيک ها را درمان ميکند. همچنين اين ويتامين در درمان خونريزي شديد در دوران قاعدگي
مفيد است. به نوزادان زودرس که امکان خونريزي در آنها زياد است هم بعد از تولد ويتامين K تزريق ميکنند.
همچنين اين ويتامين در پيشگيري از سنگ کليه و درمان پوسيدگي استخوان سودمند است. نوع مصنوعي آن
که محلول در آب است در درمان زخم هاي پوستي مفيد است.


ویتامین E

محصولات مرتبط: پودر هایپر ماسل - پودر متا پروتئین -پودر پروتین وارتان 


ويتامين (Vitamin E) يکي از ويتامين هاي محلول در چربي است. اين ويتامين همچون ويتامين ث
خاصيت آنتي اکسيداني دارد و اثر شيميايي مخربي که به بافتهاي بدن لطمه ميزند را از بين ميبرد. ويتامين
اي که در سال ۱۹۲۰ )ميلادي( کشف گرديد و در سال ۱۹۳۶ )ميلادي( از جوانه گندم جدا گرديد و آلفا
توکوفرول نام گرفت، که اين نام از کلمه يوناني TOKOS و کلمه » تولد کودک « به معني PHEREIM به معني
دنيا آوردن گرفته شده است و OL براي نشان دادن ساختار الکلي آن است بعدها دو گونه ديگر به نام بتا و
گاما توکوفرول کشف شدند که اثرشان نسبت به آلفا کمتر بود.
اين ويتامين در لايه چربي ديواره سلول و داخل سلول قرار ميگيرد و از تخريب ديواره سلول جلوگيري
ميکند. همچنين ويتامين اي يک نام براي گروهي از مولکول ها است که اثراتي شبيه آلفا توکوفرول را دارند.
هرچند ويتامين E مهمترين عامل براي داشتن سيستم ايمني قوي و پوست و چشم هاي سالم است، اما همه
فوايد و خطرات ويتامين E هنوز خيلي مشخص نيست.
همانطور که گفته شد اين ويتامين در بدن نقش يک آنتي اکسيدان را ايفا ميکند و از سلول هاي بدن در مقابل
تخريب حفاظت ميکند، يعني اين ويتامين توانايي زيادي در خنثي کردن راديکالهاي آزادي دارد که درون
سلولهاي بدن و بطور طبيعي ساخته ميشوند و چون داراي الکترون جفت نشده هستند براي متعادل کردن
خودشان اقدام به جذب الکترون هاي سلول هاي سالم بدن ميکنند و از اين طريق به آنها صدمه ميزنند.
خاصيت آنتي اُکسيداني اين ويتامين به آن اجازه ميدهد تا از لطمه ديدن داخل رگ ها و سکته قلبي پيشگيري
کند. کمبود ويتامين بيشتر در بيماري هاي قلبي نمود پيدا ميکند. همچنين اين ويتامين داراي خاصيت ضد
انعقادي ميباشد که به جريان راحت خون در رگ هايي که داراي پلاکت هاي چربي چسبنده به ديواره هستند،
کمک ميکند.
ويتامين E همچنين باعث افزايش سطح ايمني بدن در مقابل بيماري ها، جلوگيري از پيشرفت بيماري آلزايمر،
کمک به درمان بيماري هاي چشمي مثل آب مرواريد و دژنراسيون ماکولر، کاهش احتمال حملات قلبي در
بيماران مبتلا به ديابت، کند کردن روند پيري سلول ها، تقويت انسان در مقابل آلودگي هاي زيست محيطي،
مقابله با کم خوني، درمان مشکلات ناشي از چربي هاي بد هضم و کمک به بهبود بيماري هاي پوستي، زخم ها،
اختلالات توليد مثل و کاهش دردهاي پيش از قاعدگي و کاهش علائم و نشانه هاي لوپوس ميشود.
همچنين اين ويتامين در درمان انواع سرطانها مانند پروستات، پوست، و دهان کمک ميکند. در تحقيقي نشان
داده شده است که مرداني که از آلفا توکوفرول بيشتري استفاده کردند، خطر ابتلاء به سرطان پرستات در آنان
۵۳٪ کمتر از ساير مردان بوده است. همچنين تحقيقات نشان داده که مصرف اين ويتامين در دوران بارداري
به کاهش خطر ابتلاي نوزاد به بيماري آسم مي انجامد. در اين تحقيق نوزاداني که مادرشان کمترين ميزان
دريافت ويتامين اي را داشته اند پنج برابر بيشتر در معرض خطر ابتلاء به آسم بوده اند.اين ويتامين در جلوگيري
از ابتلاء به سکته مغزي در افراد غير سيگاري نقش دارد اما در افراد سيگاري خير.
ويتامين E خطر توسعه بيماري آلزايمر را کاهش ميدهد. پژوهشگران دانشگاه پزشکي شيکاگو با بررسي
عادت غذايي ۶۰۰۰ نفر دريافتند که آن دسته از افرادي که دچار مشکلات فراموشي و نظاير آن نيستند، در
عادت غذايي خود غذاهاي سرشار از ويتامين اي گنجانده اند. ويتامين اي، راديکالهاي آزاد را که محتملاً
ميتوانند به سلول هاي مغز آسيب بزنند، مهار ميکند.


نقش ويتامين E در ورزش


ورزش هاي استقامتي ۱۰ تا ۲۰ برابر حالت عادي، مصرف اکسيژن را افزايش مي دهند که اين مسئله توليد
راديکال هاي آزاد و در نتيجه تخريب عضلات و ساير بافت هاي بدن را افزايش مي دهد و نهايتاً ظرفيت
اجرا را کاهش دهد.
ويتامين E چون خاصيت آنتي اکسيداني دارد بعد از تمرينات شديد ورزشي باعث بازسازي سريع سلول هاي
تخريب شده از ورزش مي شود و باعث از بين رفتن سريع درد عضلاني مي شود. مکمل دهي ويتامين E در
ورزشکاران حرفه اي، يعني افرادي که بطور دائم و پيوسته ورزش مي کنند، توصيه مي شود، نه افرادي که
بطور دلخواه ورزش مي کنند.


ویتامین F

محصولات مرتبط: پودر کاهش وزن ، وی پروتئین ، هایپر ماسل ، متا پروتئین ، سوپر پروتئین پرن ، عصاره مالت جو ، پروتئین وارتان


اسيدهاي چرب ضروري، که گاه "ويتامين F " هم ناميده ميشود، به دستهاي از اسيدهاي چرب گفته ميشود
که مصرف آنها براي سلامتي انسان و ديگر حيوانات ضرروي است، چرا که بدن توانايي ساخت آنها از
ديگر مواد غذايي را ندارد. اسيدهاي چرب ضروري تا هنگامي که تعادل چربي در بدن در ازاي هر دو چربي
اشابع نشده مقابل يک چربي اشباع شدهاست ٬ به سوخت و ساز چربيها کمک ميکند و به همين خاطر باعث
کاهش وزن ميگردد.
اسيدهاي چرب ضروري از رسوب و انباشته شدن کلسترول در جدار رگ ها جلوگيري ميکند.در لطافت پوست
و مو مفيد است.در برابر آثار زيان بخش اشعه ايکس تا حدودي بدن را محافظت ميکند.با بيماري هاي قلبي
مبارزه ميکند و براي کاهش وزن و سوختن چربي ها موثر است.
همچنين اسيدهاي چرب ضروري براي رشد کودکان مفيد است و براي رشد ناخن ها نيز موثر است همچنين
از ريزش مو جلوگيري ميکند، زخم ها را مداوا ميکند ٬ رشکا که نوعي بيماري پوستي است را معالجه ميکند،
در درمان اگزما و سودا مفيد است و اگر از خارج استفاده شود پوست را سالم و شفاف نگه ميدارد.
ويتامين F حلال در چربي است که از اسيدهاي چربي اشباع نشده و از طريق موادغذايي به دست مي آيد.
ويتامين F يک اسيد چرب ضروري است که باعث تشکيل لايه هايي در پوست مي شود که از سلول هاي
پوستي محافظت و از خشکي و خرابي پوست جلوگيري مي کند. همچنين باعث انتقال ساير ويتامين ها در
پوست مي شود.
اسيدهاي چرب ضروري از رسوب و انباشته شدن کلسترول در جدار رگها جلوگيري ميکند.در لطافت پوست
و مو مفيد است.در برابر آثار زيان بخش اشعه ايکس تا حدودي بدن را محافظت ميکند.با بيماري هاي قلبي
مبارزه ميکند و براي کاهش وزن و سوختن چربي ها موثر است.
همچنين اسيدهاي چرب ضروري براي رشد کودکان مفيد است و براي رشد ناخن ها نيز موثر است همچنين
از ريزش مو جلوگيري ميکند، زخم ها را مداوا ميکند ٬ رشکا که نوعي بيماري پوستي است را معالجه ميکند،
در درمان اگزما و سودا مفيد است و اگر از خارج استفاده شود پوست را سالم و شفاف نگه ميدارد.

ویتامین های گروه B

  

محصولات مرتبط : پودر پروتئین وارتان- پودر عصاره مالت - سوپر پروتئین پرن -پودر متا پروتئین - پودر هایپر ماسل 


ویتامین B2


ويتامين B2 يا لاکتو فلاوين در کبد، کليه پستانداران، تخم مرغ، و شير وجود دارد. نام
ديگر ويتامين B2* ريبوفلاوين است . دليل انتخاب اين نام، رنگ زرد اين ويتامين است که ناشي از وجود حلقه
فلاويني موجود در ساختمان آن ميباشد . از ويتامين هايي است که در بسياري از مواد غذايي موجود است اما
عوارض کمبود آن گريبانگير افراد زيادي است، در حاليکه خود آنها، نميدانند اين عارضه ميتواند ناشي از
کمبود مواد غذايي باشد .
اولين بار اين ويتامين زماني کشف شد که در حين بررسي برروي ويتامين B1 ، دانشمندان متوجه شدند جزء
ديگري موجود است که در مقابل حرارت مقاوم تر از B1 است و زماني که آنرا از شير استخراج کردند اين
رنگدانههاي زرد رنگ را B2 ناميدند . درواقع يکي از دلايلي که روش مناسب شيررا نگهداري در پاکتهاي
چند لايه ميدانند اين است که، از تخريب B2 در برابر نور جلوگيري ميکند زيرا اين ويتامين در مجاورت
اشعه ماوراء بنفش تخريب ميشود .
B2 همراه غذا وارد بدن ميشود و به کمک ناقل هايي که در ديواره روده وجود دارد به خون منتقل ميگردد
ويتامين B2 جزء ويتامين هاي محلول در آب است از اينرو در بدن ذخيره نميشود پس ميزان مورد نياز آن بايد
روزانه مصرف گردد تا مبتلا به کمبود آن نشويم .
عملکرد ويتامين B2 در بدن چيست
ويتامين B2 زماني فعال ميشود که مولکول فسفر دريافت کند واين قابليت را پيدا نمايد که در فعاليت هاي
مهم سوخت ساز بدن عمل کند . B2 در فعال شدن ويتامين B3 و B6 نيز دخالت دارد . از اينرو پيشنهاد مي
کنيم نام آنرا " ويتامين نخود هر آش " بگذاريم چون در بسياري از اعمال حياتي بدن و فعاليت ديگر ويتامين ها
تأثير دارد . در بدن ما تبديل B2 به فرم فعال آن تحت تأثر آنزيمهاي مربوط به غده تيروئيد ميباشد . از
اينروافرادي که مبتلا به گواتر هستند و تيروئيد کم کار يا پرکار دارند بايد مراقب ميزان دريافت اين ويتامين
باشندو از منابع حاوي اين ويتامين بيشتر تغذيه کنند چون با کاهش فعاليت غده تيروئيد کارايي اين ويتامين
نيز کاهش مييابد .


ویتامین B1 


تيامين يا ويتامين B1 ؛ اين ويتامين تأثيرات بسيار مهمي در سوختن قندها در بدن و عملکرد اعصاب دارد.
تيامين از راه روده جذب خون ميشود. تغييراتي بر روي آن صورت ميگيرد و آماده استفاده بافت ها ميگردد.
يکي از موادي که در جذب آن اختلال ايجاد ميکند، الکل است که مصرف زياد آن موجب کمبود ويتامين
تيامين ميشود. اين ويتامين در بدن ذخيره نميشود.
عملکرد آن در اندام ها، فعال کردن آنزيم هاي لازم براي سوختن قند در بدن است. اين ويتامين نقش اساسي
در ادامه عملکرد چرخه کربن دارد. نقش مهم ديگر آن در اعصاب است. ما براي انجام هر حرکت و يا درک
حواس از محيط نياز داريم پيامهاي عصبي از مغز به اعصاب بدن و بالعکس منتقل شوند، تيامين در انتقال
پيامهاي عصبي نقش مهمي دارد.
ساختمان شيميايي
ويتامين B1 يا تيامين داراي دو حلقه هتروسيليک ميباشد که يکي از آنها گوگرددار به نام تيازول و ديگري
حلقه دو ازتدار پيريميدين است. حلقه پيريميدين به صورت ۲ و ۵ -ديمتيل ۴ -آمينوپيريميدين و حلقه تيازول
به صورت ۴ متيل ۵ هيدروکسياتيلتيازول ميباشد. اين دو حلقه توسط ازت حلقه تيازول و ريشه
متيلکربن ۵ پيريميدين به يکديگر متصل ميشوند. تيامين يکي از ويتامين هاي محلول در آب است.
عوامل شيميايي موثر
وجود ريشه هاي متيل حلقه پيريميدين و تيازول و ريشه هيدروکسياتيل حلقه تيازول براي فعاليت ويتامين
ضروري است. هيدروژن متصل به کربن ۲ حلقه تيازول نقش اساسي را در خواص کوآنزيمي اين ويتامين به
عهده دارد. تيازمين يک الکل ازتدار است و به کمک عامل الکلي خود ميتواند با اسيدها استريفيه و استر
پيروفسفريک آن به نام تيامين پيروفسفات، شکل فعال اين ويتامين در بدن ميباشد.


ویتامین B3


ويتامين B3 يا نياسين ضد بيماري پلاگر در انسان و بيماري زبان سياه در سگ است. اين ويتامين در ساختمان
مولکولي کوآنزيم نيکوتين آميد آدنين دينوکلئوتيد (NAD) و نيکوتين آميد آدنين دينوکلئوتيد فسفات
(NADP) شرکت دارد.
همانند ويتامين B2 ، براي توليد هورمون تيروئيد لازم ميباشد. اين ويتامين همچنين قسمتي از فاکتور تحمل
گلوکز ميباشد و هرگاه که قند خون بالا رود، آزاد ميشود.
يکي ديگر از ويتامين هاي محلول در آب نياسين يا ويتامين B3 مي باشد.
نياسين واژه اي عمومي است که بر دو شکل ويتامين يعني نيکوتين آميد و نيکوتينيک اسيد اطلاق مي شود.
از سال ۱۸۶۷  ۱۲۴۶ ش اسيدنيکوتينيک براي شيميدان ها شناخته شده بود. در سال ۱۹۱۳ - ۱۲۹۲ ش طي
مطالعاتي در زمينه شناسايي علت و عامل بيماري بربري  کمبود ويتامين B1 ، نياسين را از مخمر و برنج جدا
کردند ولي به واسطه عدم تأثير آن در از بين بردن علايم ناشي از کمبود تيامين در پرندگان نسبت به آن بي
توجه ماندند. بعدها مجددا بيوشيميست ها به شناخت فعاليت و خصوصيات آن در بدن علاقه مند شدند.
نياسين ويتاميني است که مانع بروز بيماري پلاگر مي گردد. گزارشات اوليه نشان داد که بيماران مبتلا به پلاگر
نه تنها با مصرف پروتئين هاي حيواني درمان مي شدند، بلکه نسبت به مايع استخراجي حاصل از مخمّر هم که
فاقد هر گونه پروتئين است، واکنش مثبت نشان داده و علايم بيماري در آنها برطرف مي گردد. بدين لحاظ
تصور مي شد که عامل بيماري پلاگر ويتامين B2 موجود در مخمر است.
فرم نيکوتين آميد آن براي موارد درماني بهتر است چون به کار بردن مقادير زياد اسيدنيکوتينيک فرم ديگر
نياسين، که به عنوان نرم کننده عروق عمل مي کند، ممکن است سبب قرمز شدن پوست شده و ايجاد حس
سوزش نمايد.
اعمال نياسين در بدن
اين ويتامين در تنفس سلولي دخالت دارد و در آزاد کردن انرژي از کربوهيدرات ها، چربي ها و پروتئين ها دخالت
دارد.
گليکوژن ماده کربوهيدراتي ذخيره اي موجود در کبد و عضلات مي باشد و نياسين در سنتز آن نقش دارد.
همچنين نقش مهمي در سوخت و ساز چربي ها در بدن ايفا مي کند.
عوامل مؤثر در نياز به ويتامين B3
يکي از اين عوامل کمبود تريپتوفان مي باشد. جالب است بدانيد که تريپتوفان يک ماده تشکيل دهنده ساختمان
پروتئين ها مي باشد که در بدن، تبديل به نياسين مي گردد. لذا افرادي که تحت رژيم غذايي فقير از لحاظ
پروتئين هستند، در خطر ابتلا به کمبود نياسين قرار دارند. اگر در غذاي روزانه تريپتوفان به اندازه کافي
مصرف کنيم، نياز به اين ويتامين کاهش مي يابد. اگر مقدار نياسين در غذا کم باشد و تريپتوفان مسؤوليت
تأمين نياسين را به طور عمده بر عهده بگيرد، اين ماده به مصرف اصلي خود يعني رشد و حفظ تعادل ازته
بدن سوخت و ساز پروتئين و حفظ بافت عضلاني، نمي رسد و اين مسأله در کودکان به رشد، خيلي لطمه
مي زند.
از آن جايي که نياسين در آزاد کردن انرژي از مواد انرژي زا اهميت دارد، بنابراين اگر مواد انرژي زا زياد
مصرف کنيم، نيازمان به اين ويتامين بالا مي رود. همچنين ثابت شده است که تعادل بين اسيدهاي آمينه
سازندگان ساختمان پروتئين بسيار مهم است. با به هم خوردن اين تعادل نياز به نياسين بالا مي رود که
احتمالاً به خاطر کاهش کارآيي اسيدآمينه تريپتوفان در تبديل به نياسين است.


ویتامین B9


اسيد فوليک که به نام هاي فولات يا ويتامين B9 نيز خوانده ميشود براي بسياري از اعمال بدن از جمله
سلامتي سيستم عصبي، خون و ياخته ها حياتي و اساسي است. اين ويتامين بدن را در مقابل بيماريهاي قلبي،
نقصهاي مادر زادي، پوکي استخوان و سرطانهاي مشخصي حفظ ميکند.
اسيد فوليک يا فولات ويتامين B9 جزو ويتامين هاي گروه B مي باشد. اين ويتامين محلول در آب است، در
بدن جمع نمي شود و از طريق ادرار دفع مي گردد.
اهميت اسيد فوليک
اسيد فوليک به همراه ويتامين B12 و ويتامين C به هضم غذا و استفاده ي بدن از پروتئين و ساخت پروتئين
در زمان لازم کمک مي کند. اسيد فوليک براي ساخت گلبول هاي قرمز خون و DNA که عمل کنترل وراثت
را انجام مي دهد و راهنمايي براي فعاليت هاي سلول ها مي باشد.نيز لازم است.
اين ويتامين عمل ساخت و نگه داري سلول ها را بر عهده دارد. اين وظيفه در هنگام تقسيم سلولي و رشد
بسيار مهم است، پس مصرف آن براي زنان باردار و نوزادان ضروري است.
اسيد فوليک همچنين در رشد بافت ها کمک مي کند و باعث درست عمل کردن سلول ها مي شود. اين
ويتامين در زماني که بدن احتياج به غذا خوردن دارد، موجب افزايش اشتها مي شود و به همين ترتيب
اسيدهاي هضم کننده غذا را مي سازد.
اسيد فوليک در تکامل رشد جنين بسيار با اهميت مي باشد. رشد طناب نخاعي و مغز جنين در گرو مصرف
اسيد فوليک توسط مادر مي باشد.
اغلب زناني که مي خواهند باردار شوند و زنان باردار، بايد مکمل اسيد فوليک مصرف کنند. دادن اين ويتامين
به زنان باردار بسيار مفيد است، چرا که از ناهنجاري هاي عصبي زمان تولد، مانند نقص لوله عصبي
نوزادان)اسپينا بيفيدا( جلوگيري مي کند.
اسيد فوليک و بيماري قلبي
اگر غذاهاي داراي اسيد فوليک (فولات) را مصرف کنيد، احتمال خطر بيماري قلبي را کم کرده ايد. اسيد
فوليک مقدار اسيد آمينه هموسيستئين را نيز کم مي کند.
انستيتوي سلامتي بسياري از عوامل خطر بيماري قلبي را مشخص کرده است، نظير: افزايش LDL کلسترول
بد، افزايش فشار خون، کاهش HDL کلسترول خوب، چاقي و ديابت.
در سال هاي اخير يکي ديگر از عوامل خطر براي بيماري قلبي شناخته شد و آن افزايش هموسيستئين است.
هموسيستئين، يک اسيد آمينه مي باشد که در خون وجود دارد و افزايش مقدار آن باعث سکته و بيماري قلبي
مي شود.افزايش هموسيستئين باعث تنگ و گشاد شدن دريچه قلب مي شود. همچنين، باعث تخريب رگ
قلب و منعقد شدن خون در قلب و سکته قلبي شود.
کمبود فولات، ويتامين B12 و ويتامين B6 مقدار همموسيستئين خون را زياد مي کنند و به همين سبب
بيماري قلبي را باعث مي شوند. مصرف مکمل هاي فولات باعث کاهش مقدار هموسيستئين مي شود و علاوه
بر آن تنگ و گشاد شدن دريچه قلب را بهبود مي دهد.
اسيد فوليک و سرطان
فولات کم در خون، احتمال بروز سرطان را زياد مي کند. فولات براي ساخت، تعمير و عملکرد DNA لازم
است. شواهدي در دست است که نشان مي دهد، کمبود فولات موجب تخريب DNA مي گردد و اين تخريب
ممکن است باعث سرطان شود.
تحقيقات نشان داده است که کمبود فولات غذايي موجب افزايش سرطان روده بزرگ و بيماري کبدي ميشود.
سلول هاي سرطاني به سرعت تکثير مي شوند. فولات، براي سلول ها و بافت هاي تکثير يافته بسيار مفيد
است.


ویتامین B5


ويتامين B5 يا اسيد پانتوتِنيک يکي از ويتامين هاي گروه ب است. نام اين ويتامين از کلمه يوناني پانتوتن به
يوناني: παντόθεν) به معناي از همه جا ريشه ميگيرد.
اين ويتامين محلول در آب است و در ترکيب با سيستيمين و ATP ، کوآنزيم آ را به وجود مي آورد.تبديل
اسيد پانتوتنيک ويتامين B5 به فسفوپنتتين توسط آنزيم پنتوتنات کيناز اولين مرحله در توليد کوآنزيم آ در
جانداران است. ويتامين B5 براي متابوليسم کربوهيدراتها، چربي ها و پروتئين ها ضروري است و در سنتز
هورمون ها نقش دارد. به علاوه، اين ويتامين موجب رشد و مقاومت پوست و غشاهاي مخاطي ميشد. ويتامين
B5 توسط گرما از بين ميرود.
"ويتامين " B5 که به "پانتوتنيک اسيد" نيز معروف مي باشد، يک ويتامين آنتي اکسيدان محلول در آب است.
اين ويتامين به سه شکل در مي آيد و به نام هاي "پانتنول" و "کلسيم پانتوتنات" نيز ناميده مي شود.
همه سلولهاي بدن نياز به ويتامين B5 يا اسيد پانتوتنيک دارند. بدن انسان از پانتوتنيک اسيد براي تبديل
کربوهيدرات ها ، پروتئين ها و چربي ها به انرژي استفاده مي کند.
ويتامين B5 در بدن تبديل به ترکيبي به نام " کوآنزيم A " ميشود که وجود اين ماده در بدن براي تبديل
غذا به انرژي لازم است و فقدان آن سبب نارسايي رشد و خاکستري شدن موها و کم خوني مي شود.
ويتامين B5 به عنوان ويتامين "ضد استرس" نيز شناخته شده است، زيرا عملکرد غده آدرنال فوق کليه را
تقويت کرده و بهبود مي بخشد غده آدرنال عضوي است که بدن را در مقابل انواع استرس ها حمايت ميکند.
ويتامين B5 براي عمل عضلات و اعصاب ضروري است و براي حفظ سلامتي سيستم ايمني بدن، حياتي
است. اين ويتامين همچنين در کاهش علايم دردناک روماتيسم مفصلي موثر است. در ضمن اين ويتامين رشد
و نمو را تسهيل نموده و به سلامت پوست و مو کمک مي نمايد.


ویتامین B12


ويتامين B12 يا کوبالامين يک ويتامين حساس و مهم براي بدن مي باشد. اين ويتامين براي تکثير سلولي
خونسازي و عملکرد سيستم عصبي ضروري مي باشد. اين ويتامين بسيار حساس است و قابليت تحمل
نور ، حرارت و مواد اسيدي و قليايي را ندارد. باکتري هاي توليد کننده B12 در دستگاه گوارش انسان ، از
دهان و لثه و حلق تا روده بزرگ ، زندگي مي کنند.ويتامين در منابع حيواني مانند جگر، شير، پنير و تخم مرغ
وجود دارد و داراي ۴ درصد کبالت است. کمبود آن منجر به بيماري کم خوني وخيم و غير طبيعي شدن
گويچه هاي قرمز خون ميشود.
نقش ويتامين B12 در بدن
اين ويتامين در توليد سلول هاي بدن نقش دارد و وظيفه آن همانند اسيدفوليک ، شرکت در همانند سازي ژن
هاي هسته سلول مي باشد. تکثير سلول ها در بافت عصبي  توليد رشته هاي عصبي اين بافت  و دستگاه
گوارش و مغز استخوان به خاطر حضور اين ويتامين مي باشد.
چرخه جذب ويتامين B12
ويتامين B12 » هاپتوکورين « موجود در غذا پس از ورود به بدن ابتدا با پروتئيني به نام Haptocorrin فاکتور R با درست کردن يک » هاپتوکورين « . يا ترانس کوبالامين يک ترشح شده از غدد بزاقي پيوند ميشود
کمپلکس با اين ويتامين از ازبين رفتن آن توسط اسيد معده جلوگيري ميکند. سلولهاي جداري معده پروتئيني
يا فاکتور داخلي را ميسازند. » اينترينسيک فاکتور « به اسم
B12 در توليد سلول هاي بدن نقش دارد و نقش آن مانند اسيد فوليک،شرکت در همانند سازي ژن هاي هسته
سلول است . تکثير سلولي در دستگاه گوارش، مغز استخوان و بافت عصب با کمک B12 صورت مي گيرد
اگر B12 دريافت نکنيم ظرف حدود يکسال ذخيره موجود در کبد تمام شده و توليد سلولي در اندام هاي ياد
شده دچار اختلال مي شود .